Kalmar län

Patientavgiften varierar i sydsverige

Ett besök hos läkaren på din vårdcentral kostar olika mycket beroende på var någonstans du bor. Det visar en jämförelse av patientavgifterna i sydöstra Sverige. Mest betalar dom boende i Kalmar län som från den 1 augusti får betala 200 kronor för ett distriktsläkarbesök.

- Det är ganska häftigt, särskilt för dom äldre och pensionärerna, säger Jimmy Rudenborg som bor i Emmaboda.

Där är det bara några mil till Blekinge län där dom boende än så länge bara betalar 120 kronor för distriktsläkarbesöket. Några mil västerut i Kronberg är avgiften 150, lika mycket som i Jönköping.

I Östergötland höjdes avgiften från 100 till 150 vid årsskiftet, en höjning som uppskattningsvis ger drygt 10 miljoner extra i kassan. Kritiker har menat att dom med dålig ekonomi kommer avstå läkarbesök nu. Men Christer Malmberg från Norrköping säger att avgiften inte spelar någon roll.

I Kalmar län där politikerna i veckan tog beslut om en höjning från 150 till 200 förväntas förändringen ge ökade intäkter. Men mycket av vinsten försvinner eftersom en patient aldrig behöver betala mer än 900 kronor om året tack vare högkostnadsskyddet.

Husläkaravgiften är bara ett exempel på hur avgiftsnivåerna kan skilja sig kraftig mellan landstingen. För fem år sen gjordes en utredning som skulle se till att Jönköpings, Kalmars och Östergötland som ingår i samma sjukvårdsregion skulle få samma avgifer. Men politikerna gick aldrig vidare och gjorde verklighet av förslaget.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se