Kalmar län

Få sökande till företagsakuten

Det går sämre än väntat för företagsakuten som öppnats i länet. Under de två månader som regionförbundets företagsakut har haft öppet, har endast ett 15-tal företag hört av sig till företagsakuten.

Lars Limseth VD på Almi som ansvarar för företagsakuten hade väntat ett betydligt större söktryck.

- Statistiskt sätt så kan man tänka sig att mellan 200 - 250 företag skulle vara i behov av extra hjälp, säger Lars Limseth.

Trots stundande lågkonjunktur och finanskris så har länets företagsakut haft en trög start, endast ett 15-tal företag har hört av sig, och av dem har endast tre företag gått vidare och är på väg mot en lösning.

Vad det är för företag ligger under sekretess, men Lars Limseth berättar att det handlar om underleverantörsföretag i metallindustrin. Och det är också den industri som drabbats hårdast i Sverige, för antalet konkurser inom metallindustrin har ökat med 238 procent på ett år, enligt siffror från UC.

Men varför söktrycket till företagsakuten är så dåligt vet Lars Limseth inte, om det beror på dålig marknadsföring eller om företagsklimatet i länet är bättre än man vad man trott.

- Under krisen på 90-talet så lärde sig nog många företagare som lärde sig något, och var därför förberedda i den här krisen. Men företagsakuten behövs, kan vi rädda ett företag så behövs vi, säger Lars Limseth på företagsakuten.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se