Västervik

Kommunen in hos gamla polisen

Västerviks kommun har i sista minuten fått ett alternativ till nytt kommunhus. I stället för att flytta till det gamla tingshuset, som ägs av kommunens Bostadsbolag, så erbjuds de att flytta till gamla polishuset i Västervik.

Hyran skulle bli 800 000 kronor lägre än tingshusalternativet, skriver Västervikstidningen.

Ägaren till polishuset ska presentera sitt förslag för politikerna i kommunstyrelsen imorgon när frågan om att hyra tingshuset av Bostadsbolaget kommer upp på agendan.

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) vill inte säga om det nya alternativet är realistiskt eller inte.

- Jag måste erkänna att jag på den här nivån måste lyssna till vår expertis. Men hade vi inte tyckt att det fanns någon rimlighet i det hade vi inte hänskjutit ärendet till torsdag.

Har till torsdag att granska förslag

Till torsdag har kommunkontorets personal fått i läxa att granska Thorsmans förslag, om det uppfyller kraven på säkerhet, tillgänglighet, arbetsmiljö, möteslokaler och parkeringsmöjligheter.

Thorsman har redan varit i kontakt med arkitekter och tagit fram ritningar på hur polishuset kan byggas om.

Förutom billigare hyra för kommunen räknar han upp fördelar som centralt läge, bättre parkeringsmöjligheter, närhet till buss och tåg och större konferensytor som fördelar gentemot tingshuset. I hans förslag skulle den gamla rastgården kunna byggas om till ljusgård där kommunfullmäktige skulle kunna ha sina möten. I huset skulle det också finnas plats för det arkiv som kommunen behöver.

- Det skulle vara en fördel för kommunen att ha det i huset, säger Thorsman.

Han tycker att responsen från de politiker han varit i kontakt med har varit god.

- Det har varit ett bra bemötande och ett stort intresse.

Klart januari 2011

Han anser själv att hans alternativ är fullt jämförbart med och betydligt bättre än Bostadsbolaget, och säger att han skulle kunna vara klar med kommunhuset till samma datum som de lovat, den första januari 2011.

- Jag kan garanterat vara klara då, det är det inget snack om.

För tre år sedan tittade kommunen själv på att göra om polishuset till kommunhuset, men kom efter en besiktning fram till att det skulle bli likvärdigt det hus man sitter i i dag.

- Jag har tänkt helt annorlunda i husets totala planlösning, mitt förslag ser inte alls ut som deras gjorde, säger Thorsman.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se