Kalmar län

Få till familjerådgivning i Nybro

Om det beror på färre problem eller mindre benägenhet att söka hjälp förtäljer inte undersökningen, men besöken hos kommunens familjerådgivare varierar kraftigt. Minst besök görs i Nybro.

Att söka familjerådgivare vid problem är något som jämtlänningar och gotlänningar gjorde i tre gånger så hög utsträckning som kronobergarna under 2008. I Kalmar län ligger vi strax under riksgenomsnittet med åtta besök gentemot nio besök per tusen invånare.

Minst benägna i länet, och i hela landet faktiskt, är invånarna i Nybro. I Nybro gjordes endast ett besök per 1000 invånare hos de kommunala familjerådgivarna. Torsås däremot höjde länssiffran rejält med 58 besök per 1000 invånare, nästan sex gånger så många som den näst högsta siffran, som Västervik hade. Allt enligt en undersökning som Socialstyrelsen gjort.

Simon Leijnse
simon.leijnse@sr.se

Antal personer som sökt familjerådgivning, per tusen invånare

Kalmar län totalt: 8

Borgholm: 7
Emmaboda: 2
Hultsfred: -
Högsby: 5
Kalmar: 6
Mönsterås: 3
Mörbylånga: 7
Nybro: 1
Oskarshamn: -
Torsås: 58
Vimmerby: -
Västervik: 10

- = Uppgift saknas eller är felredovisad. Totalt fem kommuner i landet, varav tre i Kalmar län, har därför inte fått sina siffror genomgången, som Socialstyrelsen gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.