Grimhult

Kräver åtgärder mot höga hastigheter

De boende i Grimhult utanför Mönsterås har nu tröttnat på alla olyckor där timmerbilar är inblandade och kräver åtgärder mot de höga hastigheterna på vägen.

I fredags hände det igen. En timmerbil körde i diket och välte precis vid infarten till Grimhult från Fliserydshållet, där hastighetsbegränsningen är 50 km/h.

Göran Dahlberg blev vittne till olyckan.

- Det jag såg var när han kom fram vid mitt porthål, där exploderade två däck. Han fick upp släpet på vägen igen, men det kastade åt andra sidan och tillbaka igen och kastade av hela lasset, berättar han.

Göran dahlberg stod inne på sin tomt, bara omkring 40 meter från den plats där släpet välte och timmarstockarna föll ut på en åker. Lastbilen hann också klyva en elstolpe precis vid göran dahlbergs tomt och hans brevlåda åkte i backen. Hade lastbilen vält bara några sekunder tidigare hade han fått hela lasten i trädgården.

Det går för fort

Från de första bromsspåren i diket fram till den plats där lastbilen stannade är det uppskattningsvis 250 meter. Hade lastbilen fått möte under den biten hade en tragedi varit ett faktum. Göran Dahlberg tvivlar inte på vad som orsakade olyckan.

- Hastigheten skulle jag gissa, säger han och han säger att det är vanligt att det går för fort. Ofta kör de 20-30 kilometer i timmen för fort.

Lite längre bort i samhället bor Kjell Andersson och han är rejält trött på alla olyckor med lastbilar och kräver åtgärder innan en olycka med allvarlig personskada inträffar.

- Det är ju bara att vänta på att någon blir ihjälkörd, det är ju det. Jag tycker inte att någon ska behöva dö för att de inte gör någonting, säger Kjell Andersson. 

Kristian Lönner
kristian.lonner@sr.se