Oskarshamn

Kritik mot rederi efter brand på hotellfartyg

Efter branden på hotellfärjan Queen of Scandinavia i Oskarshamns hamn i våras så riktar nu haveriutredarna kritik mot rederiet som äger färjan.

Flera viktiga system slogs ut på fartyget. Bland annat kraschade systemet som registrerar hur många människor som finns ombord.

Det var klockan tio i elva på kvällen den 16:e april i år som brandlarmet gick på fartyget Queen of Scandinavia som låg förankrad i Oskarshamn.

Färjan användes som hotellfartyg åt personal som utförde underhållsarbeten på Oskarshamns kärnkraftsverk. I branden fick cirka 240 personer evakueras, men ingen människa kom till skada.

Branden började när en sliten bränsleledning sprang läck å diesel sprutade över en närliggande avgasturbin som fattade eld.

Haveriutredningen som gjorts av Statens haverikommission å den danska motsvarigheten Opklarningsenheten, är nu klar, och visar på brister i flera viktiga system. Bland annat kraschade skeppets IT-system som registrerar hur många människor som befinner sig ombord.

Myndigheterna riktar kritik och kräver att rederiet DFDS Seaways genast hittar en metod för registrering som inte är beroende av strömförsörjning.

Man slår också fast att skeppets egen nödbrandpump inte fungerade eftersom en ventil till pumpen skadats i branden.

Rederiet måste också inrätta ett nödsystem som inte riskerar att slås ut vid brand.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se