Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad centralisering i länet

Offentliga myndigheter och arbetstillfällen centraliseras allt mer i länet. Senast i raden är nedläggningarna av tingsrätterna i Västervik och Oskarshamn och där Kalmar blir ensam tingsrätt kvar i länet.
Tingsrätterna i Västervik och Oskarshamn kommer att läggas ner. Kvar blir tingsställen och all personal kommer att antingen tvingas flytta till Kalmar eller sluta. Men domstolarna är inte det enda exemplet och inte det senaste. Sedan 1997 har försäkringskassan minskat från elva områdeskontor, till dagens fem. De sex kontor som blev över är numera servicekontor, med mindre personal och färre öppettider. Inom polisen sker förändringar. De tre polisområdena kommer att tas bort, istället blir hela länet ett enda polisområde. Organisationen att bygga på tre avdelningar och sex närpolisområden i stället för dagens nio. Poliserna i tjänst tillhör därmed olika avdelningar, och används där man anser att de bäst behövs. De tre områdescheferna kommer därmed också försvinna och det blir tre nya chefstjänster med huvudplacering i kalmar. Kritiker inom polisen menar att det är en centralisering som kan leda till svårigheter att rekrytera nya poliser till länet i framtiden. Sjukvården är den senaste att centralisera där landstingets dåliga ekonomi förmodligen kommer att tvinga sjukhusen i Oskarshamn och Västervik att släppa ifrån sig verksamhet till länssjukhuset i Kalmar. Till exempel BB i Västervik 15 mil från Kalmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".