Kalmar län

Ingen organdonation på tre år

Landstinget i Kalmar län är sämst i landet på att ta tillvara på organ, enligt SVT:s Rapport. Ansvarig läkare tycker det är en tragedi.

Uppdaterad 15.30

Förra året identifierades inte en enda möjlig donator och de senaste tre åren har ingen organdonation genomförts i länet alls. Det rapporterar SVT:s Rapport som hänvisar till en undersökning som Donationsrådet gjort.

Länssjukhuset i Kalmar bekräftar delvis den bilden. Enligt sjukhuschefen Jonas Rastad identifierades nio möjliga donatorer förra året, men ingen av dessa resulterade i en donation.

Björn Flodmark som är donationsansvarig läkare på Länssjukhuset i Kalmar säger till Rapport att han tycker att det hela är en tragedi och att sjukhuset har brister i utbildning.

- Många gånger är det ett etiskt dilemma och man måste kunna diskutera det här på ett bra sätt och det var länge sedan vi gjorde det, berättade Björn Flodmark i Sveriges Radio Kalmars samhällsprogram Fokus.

Förra året dog 53 människor i Sverige i väntan på ett nytt organ, dödsfall som kanske kunnat undvikits om landstingen identifierat fler möjliga donatorer.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se