Nybro

Elever får inget ministersvar

Nio elever från klass 6B på Fagerslättsskolan i Nybro skrev brev till utbildningsminister Jan Björklund i slutet av maj, men de har fortfarande inte fått något svar.

Klassföreståndaren Johan Fagergård säger att brevskrivningen skulle vara en spännande uppgift för eleverna, och att han ville testa om politiker svarar på brev från barn.

Sjätteklassarnas brev kom fram till Regeringskansliet den 16 juni, och Jan Björklunds pressekreterare Anna Neuman berättar att Jan Björklund inte hunnit titta på breven.

- Men utbildningsministern har en egen brevsvarare som tittar på hans post och som vet vad han har för åsikter. Så om eleverna får svar på sina frågor så är det brevsvararen som skriver breven och inte Jan Björklund, säger Anna Neuman.

Elin Oskarsson, som går i klass 6B, frågade Jan Björklund om hon inte kunde byta ut historieundervisningen mot mer matematik och engelska. Men hon är inte besviken över att inte ha fått svar på sitt brev.

- Jag förstår att han har mycket att göra. Nu vet jag i alla fall att det finns någon som man kan förklara sina åsikter till och säga vad man tycker, säger Elin Oskarsson.

Edina Hrustic
edina.hrustic@sr.se

Urval av frågor som Björklund fick

"Jag undrar varför man ska ha nationella prov i trean. Det är för tidigt tycker jag. När man går i trean ska man ha kul och inte tänka på nationella prov. Fast det är ju min åsikt."
- Amanda, 12 år

"Jag undrar om man kan ha hemkunskap fler gånger i högstadiet. Det skulle vara roligt, för vi hade inte det särskilt ofta i mellanstadiet. Det är bra att ha det för då lär man sig laga mat, samtidigt som man lär sig samarbeta. Det bästa är ju att man får äta upp maten som man har lagat"
- Ardita

"Jag tycker att vi har för mycket historia. Om man kunde ta lite av historiatiden till t.ex. matte eller hemkunskap som man kan ha nytta av i livet."
- Elin, 12 år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.