Hultsfred

Bryter mot alkohollagen

För en månad sedan valde Hultsfreds kommun att bryta mot alkohollagen under morgondagens musikfestivalen Sonisphere, det genom att låta alkoholserveringen vara fri på festivalområdet där åldersgränsen är 13 år. Men trots att kommunen bryter mot alkohollagen så kan ingen göra något åt det.

- Rent juridiskt kan vi inte göra något, vi kan inte lägga något vite och vi kan inte överklaga beslutet säger Anders Sandströmsom är jurist på länsstyrelsen till Sveriges Radio Kalmar.

Det var i början av juni som det blev känt att Hultsfreds kommun valde att bryta mot alkohollagen och bestämmelserna om serveringsområdets storlek under musikfestivalen Sonisphere. Något som bland andra länsstyrelsen och dessutom kommunens egen alkoholhandläggare påpekat. Riskerna för langningssituationer ökar nämligen och det blir svårare att kontrollera att alla som köper vin och sprit på området är över 18 år.

Men trots det går det inte att hindra kommunen, och det går hellre inte att överklaga kommunens beslut. Men Kira Berg, kommunalråd i Hultsfreds kommun, anser inte att kommunen bryter mot någon lag, utan att man bara tolkar den på ett annat sätt. Men hon hoppas samtidigt att alkohollagen ska ses över, eftersom den ger kommuner möjlighet att tolka lagen så annorlunda.

- Jag skulle välkomna mycket tydligare direktiv vad gäller alkohollagen, säger Kira Berg.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se