Kalmar län

Minimal risk att åka fast för sjöfylleri

Risken att åka fast när man kör båt berusad längs länskusten är minimal.

I år har endast en enda förundersökning startats mot en misstänkt sjöfyllerist i Kalmar län och detta trots att Kustbevakningen får många tips om sjöfylleri.

Det beror delvis på att det inte finns någon stationerad sjöpolis i Kalmar län och på att Kustbevakningen, som rycker in istället för sjöpolisen, är begränsad i sin jakt på sjöfyllerister.

Vaktbefälet Martin Asplund på Kustbevakningen berättar att de inte får göra några stickprov på båtförare ute till havs.

- Vi får endast mäta alkoholhalten i blodet om vi har starka misstankar om att en båtförare är berusad, det vill säga om båtföraren kör vingligt, har glansiga ögon eller luktar alkohol, säger Martin Asplund.

Kalmar läns enda sjöutredare Per-Olof Andersson hoppas nu på att lagstiftningen kan ändras och att kustbevakarna kan få möjlighet att göra stickprov ute till havs.

Men seglaren Lacky Karavalos från Helsingborg har precis lagt till i hamnen i Kalmar och han upplever att sjöfolket i länet är skötsamma.

- Jag tror inte att det är värre så än på vanliga vägar. Visst, det är semester och det dricks öl och vin till maten, men ute på havet är det alldeles för farligt. Men det är klart, det finns alltid någon som schabblar till det, säger Lacky Karavalos.

Kustbevakningen i Kalmar län jobbar varannan vecka i Västervik, och varannan vecka i Kalmar.

Och till skillnad från Stockholms län, som har 31 sjöpoliser i tjänst under sommaren, så är ingen sjöpolis anställd i Kalmar län och det på grund av ekonomiska skäl.

Edina Hrustic
edina.hrustic@sr.se