Majsodling blir allt vanligare i Kalmar län. Foto:Anders Nyberg.
Kalmar län

Majsodling allt vanligare

Att odla majs blir allt vanligare i Kalmar län. På bara fem år har majsodlingen mer än tredubblats. Och nu är det inte bara områdena runt Kalmar och på Öland som ökar, utan också i länets norra kommuner.

I Högsby kommun gick fyra lantbrukare ihop och började med majsodlingar förra året, en av dem är Robert Johansson som driver Bökemåla lantbruk några mil söder om Högsby.

- Förra året var vi fyra stycken, och i år är vi uppe i nio eller tio stycken, säger Robert Johansson.

Intresset för att odla den gula kolven har ökat kraftigt dom senaste åren. 2005 fanns det 870 hektar majsodlingar i länet, och det kan jämföras med årets siffra på 3902 hektar, alltså nästan 3000 hektar mer på bara fem år.

Framförallt fodermajs

Majsen som odlas är inte den söta majskovlen som man vanligast handlar i affärerna, utan här handlar det om fodermajs, som mals ner och blandas upp i djurens foder.

Robert Johansson som själv ökat sina odlingsarealer med nästan 50 procent sedan förra året, tror att intresset för att odla majs kommer öka ytterligare.

- Det kommer bli fler, men framför allt kommer de som redan odlar att öka sina arealerna ytterligare, säger Robert Johansson till Sveriges Radio Kalmar.

Rober Johansson tror att de allt större mjölkgårdarna kan vara en orsak till att majsodlingarna ökar, för det är ett bra komplement att blanda ut fodret med.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Odlingsarealer i Kalmar län

2009 - 3 902 ha majs

2008 - 2 756 ha majs

2007 - 2 020 ha majs

2006 - 1 344 ha majs

2005  - 870 ha majs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".