Illustration: Simon Leijnse
Mörbylånga kommun

"Jag tycker det är lite överdrivet"

Äldre på Öland blir utan utkörning av lunch när kommunen sparar in. Kritiken mot besparingen är överdriven tycker socialchefen.

- Jag har ringt till komunen och försökt få besked hur det ska lösas, säger Jenny Holdar Johansson från Hulterstad som är orolig för sin 89-årige pappa. Då har jag fått besked om att det finns så många djupfrysta färdigrätter att köpa.

Socialchefen i Mörbylånga kommun bemöter nu den hårda kritiken mot indragningen av matdistributionen till de gamla i kommunen. Att en redan hårt pressad hemtjänstpersonal nu ska sköta matlagningen kommer inte att leda till undernäring och sjukdom bland de gamla menar hon.

- Vi ska ju inte tro att hemtjänstpersonalen inte ger dom gamla den mat dom behöver, säger socialchefen Agneta Thomsson.

Kan söka hemtjänst

Farhågan är att de gamla efter indragningen 1 september kommer att få leva på djupfrysta färdigrätter som inte innehåller den näring som de behöver.

- För de som tidigare klarat sig utan hemtjänst har kommunen inget ansvar när deras mat dras in. Men klarar de inte matlagningen själva så får de ansöka om hemtjänst, säger Agneta Thomsson.

Hemtjänstpersonalen ska efter indragningen få utbildning i hur de lagar bra mat till de gamla, men att det inte kommer att bli djupfrysta färdigrätter kan hon inte helt garantera,

Det ökade trycket på hemtjänstpersonalen i och med den nya arbetsuppgiften kommer också att göra att det behövs mer personal, men Agneta Thomsson menar att det ändå blir billigare än de 420 000 kronor som matdistributionen kostar idag.

Facket har inte fått någon information

- Jag skulle gärna vilja se en konsekvensanalys av detta, säger Birgitta Rosqvist är ordförande i kommunal sektion 1 i Mörbylånga som inte fått någon information om besparingen.

- De måste ju ha kommit på något bra och smidigt sätt. Det ska bli intressant att få det presenterat för sig, säger hon.

Besparingen är en del i de 10 miljoner kronor som socialnämnden ska spara under 2010.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".