Foto: Kristoffer Örstadius
Kalmar län

Träd orsakar massdöd av humlor

Har du märkt alla döda humlor överallt? Det dör mängder med humlor och det handlar om rena massdöden i landet. Orsaken är troligtvis silverlinden som blivit ett populärt parkträd.

- Den ser ut som att den ska dö när som helst. Humlorna brukar ju inte se ut på det här sättet direkt - de brukar vara mer levande, säger Åsa Ekelind.

Hon var ute med sin dotter Ida och promenerade i stadsparken i Kalmar när en humla plötsligt föll ner från ett träd.

Och det är inte den enda humlan som just nu går döden till mötes. Man kan i det närmaste tala om en massdöd av humlor. Trädet som humlan föll från är en silverlind, en art som växer naturligt i södra Europa, men som i Sverige har blivit ett populärt parkträd.

Det här trädet dödar insekten, men varför är inte helt utrett. En teori är att humlornas tarmar inte kan ta emot trädets sockerart.

- De känner inte att de kan tillgodogöra sig det. Därför stannar de på silverlinden tills de dör, säger humleexperten Jan Tengö.

Vad tycker du om att man planerar sånna lindar?

- Det är ett oförstånd naturligtvis, men ingen vet om det. De blommar ju väldigt vackert när det blommor, men med lite kunskap borde man strunta i de här lindarna.

Vad kan följden bli?

- Det vågar jag inte spekulera om, men ska vi ha kvar vår blomsterprakt är det ju klart att vi måste stödja humlorna.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".