1 av 2
Foto: Kristdemokraterna.
2 av 2
Mönsterås/Mörbylånga

"Man måste tillföra resurser så det blir möjligt"

Nu ger sig den kristdemokratiska riksdagsledamoten från Mönsterås, Chatrine Pålsson Ahlgren, in i debatten kring indragningen av matdistributionen till de gamla i Mörbylånga kommun.

- Jag hoppade väl också till, säger hon om de många upprörda röster som hörts efter att kommunen beslutat att sluta köra ut mat till de gamla och istället låta hemtjänstpersonalen stå för matlagningen.

Men någon besparing har hon väldigt svårt att se att blir, snarare en satsning. Något som går stick i stäv med socialnämndens besparingskrav på 10 miljoner under nästa år.

Om socialnämnden håller fast vid sitt beslut och samtidigt inte anställer fler inom hemtjänsten för att klara av den nya arbetsuppgiften så tror hon att det finns en risk att de gamla kan få äta mycket av djupfrysta färdigrätter efter den 1 september.

- Men det gäller ju att man redan från början säger att "det får inte ske". Går vi nu in för att personalen ska laga maten så måste ju det gälla. Annars vilseleder man de gamla och anhöriga, säger hon.

420 000 kronor räknar Mörbylånga kommun med att spara på indragningen, vad kostnaden blir när hemtjänstpersonalen istället ska laga maten på plats har man inte räknat på.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".