Stugor och villavagnar är till salu, likt bostadsrätter, på Ekerums camping. Foto: Sandra Skeppar
Ekerum

Fritidsboende som bostadsrätter

Att köpa en egen stuga på en camping, det är något som kan komma att bli allt vanligare i framtiden. Eriksöre och Ekerums camping på Öland är först i länet med att sälja sina stugor i en bostadsrättsförening.

Intresset att köpa sin egen stuga på campingen har varit stort sedan stugorna på Ekerums och Eriksöre camping hamnat på marknaden. I november 2007 bytte de båda campingarna ägare och de har valt att prova något nytt, att sälja campingens stugor och villavagnar i en bostadsrättsförening. Försäljningen startade på Eriksöre camping redan förra sommaren och nu säljs även de 130 stugorna och villavagnarna på Ekerums camping ut.

Mellan 50- och 350 tusen kronor kostar det att köpa en stuga eller villavagn och månadsavgiften varierar mellan drygt 500 kronor till omkring 2500 kronor per månad. Den tid ägaren inte är på plats kan den välja att låta campingen hyra ut stugan. Det innebär att det finns pengar att göra på att äga sin egen stuga på en camping. 65 procent av hyresintäkten går nämligen tillbaka till ägaren, resten tar campingen själva.

Finns pengar att göra

Det är framförallt många äldre som valt att köpa en stuga i bostadsrättsföreningen, men det faktum att det finns pengar att göra har också lockat företag att köpa upp stugor enbart för att hyra ut dem.

Kenneth Petersson och hans familj från Kungälv, har hyrt en av de stugor som nu är till försäljning på Ekerums camping och han tror att det kommer bli allt vanligare att campingarnas stugor säljs ut.

- Vi tror nog att det ligger i campingärgarnas intresse att få ganska bra betalt för stugorna, säger han.

Ägarna bestämmer standard

Bostadsrättföreningen sköter det yttre underhållet och gräsklippningen runt stugorna, men invändigt är det upp till ägarna själva att göra vad man vill. Det innebär att standarden kan variera mycket från stuga till stuga på campingplatsen beroende på vad ägarna valt att göra. Om hyran ska variera i framtiden för de olika stugorna som ägarna väljer att hyra ut är ännu inte klart, men campingästen Kenneth Petersson tror att de nya ägarna kommer att hålla hårt på sina stugor.

- Antagligen vill man bara hyra ut till nära och kära och det gör väl att det blir mindre stugor att hyra för allmänheten, säger han.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".