"Jag tror man biter sig i svansen"

Att dra in på utkörning av mat till äldre för att spara in pengar, som Mörbylånga kommun beslutat om, är en ovanlig åtgärd. Men inte unikt. I Järfälla har man gjort likadant, men någon besparing blev det inte.

Mörbylånga kommuns beslut att lägga ned matdistributionen till dom gamla för att spara pengar har gjort många oroliga. Man är rädd att hemtjänstpersonalen som då tar över matlagningen inte kommer att hinna med, och att de gamla då ska få det sämre. Ett liknande beslut togs i Järfälla kommun 2006, där visade det sig att den snabba besparingen uteblev.

Beslut att börja laga mat i de gamlas hem istället för att köra ut matlådor är ganska unikt i Sverige, men i Järfälla kommun togs ett liknande beslut 2006. Tanken där var också att göra något positivt samtidigt som man ville spara pengar, men där visade det sig bli dyrare istället. Det berättar Anneli Söderlund som är chef för äldreenheten.

- Varje insats tar mellan 30-45, så visst är det en extra kostnad på det sättet. Det är dubbelt upp kan man säga.

Några pengar har Järfälla kommun ännu inte sparat på att laga maten hemma hos de gamla, trots att det hela startade upp för tre år sedan. Kommunen jobbar med långsiktiga effekter istället där man hoppas på att de gamla ska behöva färre kostsamma insatser på sikt, då de nu får mer av social samvaro och större inflytande över sin mat.

Mörbylånga socialnämnds beslut att spara pengar redan under 2010 genom att dra in på matdistributionen och låta hemtjänsten laga maten i stället tror inte Anneli Söderlund på.

- Det är så många kommuner resonerar, att spara snabba pengar, men jag tror man biter sig i svansen på det sättet, säger hon.

Om hemtjänsten ska hinna med riktig matlagning och inte bara värma djupfryst färdigmat i micron så tror Anneli Söderlund att besparingsbeslutet snarare kommer att förvanlas till en satsning. Det i en socialnämnd som under 2010 ska spara 10 miljoner kronor.

Sandra Skeppar
 
sandra.skeppar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".