Västervik

Ny skarp kritik mot tågtrafiken

Östgötatrafiken får nu skarp kritik från fler håll, som menar att tågtrafiken är usel.

- Vi har framfört skarp kritik ifrån kommunen att vi inte tycker att det här är korrekt skött, säger Harald Hjalmarsson (M) kommunalråd i Västerviks kommun.

Sr Kalmar har tidigare berättat att organisationen Järnvägsfrämjandet ger skarp kritik mot Östgötatrafiken. De menar att Östgötatrafiken är sämst i landet på att sköta tågtrafik då inget annat bolag i Sverige ställer in så många turer. Sedan juni förra året har 1600 tåg ställts in på Tjust- och Stångadalsbanan, som går mellan Linköping- Kalmar och Linköping- Västervik.

Västerviks kommun satsar varje år 25 miljoner på kollektivtrafiken, däribland många miljoner på Tjustbanan. Miljoner som är skattebetalarnas. Därför har man flera gånger krävt en förbättring.

Harald Hjalmarsson menar att kommunen inte kan göra mer för att påverka.

- Vi kan inte göra mer från kommunens sida vi har gjort mer än vad vi kan begära. Vi har till och med tagit ansvar för ett av de nya fordonen. Jag tror att vi är den enda kommunen som tagit ett sådant ansvar.

 Karoline Ödell
karoline.odell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista