Älgkött kan vara bakteriebomber

Idag startar älgjakten och viltkött anses ofta som riktigt fint kött. Men älgköttet kan vara en bakteiebomb. Risken är mycket stor att bakterier sprids när jägaren skär i köttet ute i skogen.
Det är alltså stor risk för att sprida bakterier när man ska passa älgen, det vill säga ta ut bröst och bukhålans organ, eftersom det är lätt att råka ta hål på mage eller tarmkanalen. Älgkött som säljs i butik är det besiktningstvång på, men inte när jägaren tar tillvara köttet för eget hushåll eller för försäljning till enskild konsument. Om man äter kött med en hög bakterieflora kan det ge kräkningar eller diarré. Bakterierna kan försvinna när man tillagar köttet men det finns inga garantier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista