Illustration: Simon Leijnse
Kalmar län

Fler tjejer är våldsamma

Fler unga tjejer är  mer våldsamma än föregående generation. Hotfulla sms, hot om våld och våld har blivit allt vanligare.

Polis, psykologer och fältarbetare från kommuner i länet tror att antalet våldsamma tjejer kommer att öka på grund av att många har en hårdnande attityd.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att allt fler tjejer som är mellan 15 och 25 år och som är misstänkta för misshandel och olaga hot hela tiden ökar.

Polisen Anna Wirblad berättar att allt fler tjejer skickar kränkande sms och hotfulla meddelanden över internet. Hon tror att det beror på att allt fler tjejer har en hårdare attityd än unga tjejer för 20 år hade.

- Det är jämlikhetens baksida, det är att man ska anamma den negativa sidan också, säger polisen Anna Wirblad. Det ska rökas och det ska drickas och man ska ut och bråka. Det här som varit förknippat med killar tidigare.

Edina Hrustic
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".