Kalmar län

Vårdval ska gynna behövande

De vårdcentraler som lyckas ge bra och mycket vård till sina patienter ska belönas. Det ska löna sig att ta hand om de mest behövande. Det är ett par av målen när Kalmar läns landsting nu är på väg att forma sin variant av det nya vårdvalet som alla landsting måste ha från årsskiftet.

I Kalmar där reformen går under namnet Hälsoval vill man också hitta mått och viktningar som premierar vårdcentraler som ökar hälsan bland patienterna. Först vid årsskiftet väntas allt kunna genomföras, men redan idag möts politikerna för att ta en del beslut kring Hälsovalet.

Runt om i landet börjar det nu komma fram olika varianter av det vårdval som riksdagen i vintras bestämde att alla landsting måste införa. Huvudprincipen är att politikerna inte ska kunna neka en privat aktör till exempel att starta läkarmottagning så länge de lever upp till de grundläggande krav som finns. Istället för politikerna är det sen patienterna som i stor utsträckning avgör om en läkarmottagning ska få finnas. Utan nöjda patienter inga pengar.

Reformen har fått stor uppmärksamhet i Stockholms läns landsting framförallt där den gynnade nya privata läkarmottagningar i rika områden framför till exempel landstingets egna i socialt mer utsatta områden då den bara tog hänsyn till antalet patienter och besök och inte vilken tid varje enskild patient tog i anspråk.

Ska gynna de mest behövande

Kalmar läns landstings variant av vårdvalet blir annorlunda. Enligt vad Sveries Radio Kalmar erfar förbereds en mängd olika mått och viktningar som ska göra det lönsamt att ta hand om de mest behövande. Patienter med flera olika sjukdomsdiagnoser ska ge mer betalt och så ska man ta hänsyn till att det tar längre tid för vårdpersonal som tar sig an socioekonomiskt svaga grupper, som utlandsfödda till exempel.

Reformen som här i länet får namnet Hälsoval väntas bli helt klar först vid årsskiftet. Men redan nu börjar de första pusselbitarna falla på plats. Idag möts politiker från alla partier för att försöka enas om de grundläggande kraven dom ska ställa på en läkarmottagning framöver. Ett av dem lär bli att det måste finnas minst två allmänläkare erfar Sveriges Radio Kalmar.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".