Skolchefen i Mörbylånga, Ann Willsund, ser dagis som en central verksamhet som måste fungera för att andra delar i samhället också ska fungera. Foto: Sandra Skeppar
Mörbylånga

Lärare kan flyttas till dagis

Barnomsorgen är den viktigaste funktionen för att samhället ska fungera när svininfluensan slår till i höst. Den prioriteringen har Mörbylånga kommun gjort i sin pandemiplan.

Om en stor del av kommunens personal blir sjuka så måste det prioriteras och då är det barnomsorgen man värnar om. Även om personalen på förskolorna blir sjuka så måste barnomsorgen ändå vara öppen så att barnens mammor och pappor kan gå till sin jobb säger skolchefen Ann Willsund.

- Då kan samhället ändå fortsätta att rulla, säger hon.

Därför kommer Mörbylånga kommun att flytta på sina anställda om personalen inom barnomsorgen blir sjuka. I första hand kommer fritidsgårdarna att stänga så att dess personal kan arbeta på till exempel förskolorna, därefter drar man in på en del administration för att lösgöra ytterligare resurser. Räcker inte det till så kommer Mörbylånga kommun att plocka personal från grundskolan för att barnomsorgen inte ska behöva stänga. I förlängningen kan det innebära att även grundskolan får stänga trots den lagstadgade skolplikten.

- I katastroftider så får man tänka lite annorlunda, säger Ann Willsund.

Hon menar att skolbarn klarar sig hemma på egen hand, vilket inte barn i förskoleåldern gör.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".