Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JO kritiserar Kalmars dokumentrutiner

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kalmar kommun för att man inte lämnat ut handlingar rörande Fanerdunprojektet till en person som begärt ut skriftväxling i ärendet.

En kvinna begärde i oktober förra året att få ta del av all skriftväxling mellan Kalmar kommun och generalkonsulatet i Shanghai respektive Invest in Sweden Agency, ISA, i samband med Fanerdunprojektet.

Från ISA och generalkonsulatet i Shanghai fick hon tre tjocka kuvert med handlingar. Det var bland annat brev, mejl-konversationer och rapporter ställda till politiker och tjänstemän i Kalmar kommun. Men från Kalmar kommun kom bara två handlingar.

Hon gjorde då ytterligare en förfrågan till Kalmar kommun om de två dokument hon erhållit verkligen var all skriftväxling mellan kommunen och ISA och generalkonsulatet i Shanghai. Hon fick svar från kommunen att så var fallet.

Kvinnan skickade då en anmälan till JO för att denne skulle undersöka om Kalmar kommun brustit i sin diarieföring eller sin tolkning av offentlighetsprincipen.

Enligt kommunledningen hade större delen av kommunens skriftväxling i ärendet gallrats ut eftersom handlingarna bedömdes ha "ringa betydelse".

I sitt beslut skriver JO Hans-Gunnar Axberger att den gallring bland dokumenten som kommunen genomfört var för omfattande och att huvuddelen av de utgallrade dokumenten inte alls kan anses vara av ringa betydelse för kommunens verksamhet.

 Gallringen har enligt JO inte heller stått i överensstämmelse med kommunens egna gallringsföreskrifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".