Kalmar

Polis köpte bluff-företags domän

Det bedrägeridrabbade Kalmarföretaget Playzones webbadress har köpts av en av polisens egna IT-brottsutredare. Adressen ses som värdefull eftersom många tidigare kunder känner igen den.

Det var på Norra långgatan i centrala Kalmar som Playzones dataspelsbutik låg. Idag ligger en helt annan verksamhet i lokalerna och spåren efter det uppmärksammade företaget är borta.

Företaget sålde bland annat dataspel via internet. När nya ägare tog över Playzone, misstänktes de snart för att ha lurat 600 kunder på pengar. Fortfarande fattas tre kvarts miljon.

Bolaget försattes i konkurs och konkursförvaltaren sålde ut tillgångarna - då passade en polisman på att köpa webbadressen Playzone.se som många internetkunder kände igen. Priset blev omkring 10.000 kronor.

Polismannen arbetar med att utreda IT-brottslighet hos polismyndigheten i Kalmar län. Om han själv var med och utredde Playzone-härvan vill han inte kommentera, när Sveriges Radio Kalmar ringer upp.

Mannen vill inte ställa upp på en intervju över huvud taget. Han tycker inte att det är konstigt att en polis köper adressen till ett företag som funnits med i en omfattande polisutredning.

Tillsammans med en vän driver polismannen ett IT-företag och han säger till Sveriges Radio Kalmar att han tycker att Playzones webbadress är värdefull och går att använda till marknadsföring i framtiden.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se