Kalmar

Polisen utreder domänregistrering

Polisledningen i Kalmar utreder nu huruvida den polis som vi uppmärksammat idag kan fortsätta driva ett IT-företag samtidigt som han är polis.

Agerandet är en direkt följd av avslöjandet att polisen, via sitt eget IT-företag, köpt webadressen playzone.se ur konkursboet efter företaget Playzone, ett företag som figurerat i en större brottsutredning.

Informationschef Ulf Karlsson säger att polismannen idag har fått lämna in en redogörelse för sin bisyssla, som tidigare inte var känd av polismyndigheten.

Polismannen, som utreder IT-brott, har inte gjort något fel när han köpte domänen, men det kan ändå vara problematiskt att ha sådana här sysslor vid sidan om säger informationschefen Ulf Karlsson.

- Det här är en så kallad bisyssla, säger Ulf Karlsson. Det fanns ett slutet anbud och han har inte gjort något olagligt.

Ulf Karlsson bekräftar att mannen har haft med Playzone-utredningen att göra, men utan att dra nytta av sin ställning som polis.

- Det är mer om att man borde dragit öronen åt sig när man hörde namnet [Playzone], det är väl det snarare som man skulle kunna diskutera. Men där har vi inte hamnat. Var vi har hamnat är just i frågan om man kan ha den här sysselsättningen och vara polis. Det är det myndigheten har att ta ställning till.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se