Nilla Hedman Lagerqvist på landstingshälsan i Kalmar förbereder inför vaccineringen av den egna personalen. Foto: Tobias Sandblad
Kalmar län

Massvaccinering närmar sig

Den första leveransen av vaccinet som ska skydda mot den nya influensan är på väg till Kalmar läns landsting och väntas anlända nästa vecka. Just nu förbereds för fullt för att vaccineringen ska gå så smidigt som möjligt.

Efter flera månader av diskussioner närmar sig nu den stora prövningen som ska visa hur det går att vaccinera en stor del av befolkningen under loppet av några månader. Enligt de senaste rapporterna kommer landstinget i Kalmar län få en leverens i veckan ungefär under de närmaste 4-5 månaderna.

Det blir vårdpersonal och patienter som skulle drabbas extra hårt om de fick influensan som prioriteras. Allra först vaccineras patienter som har mer eller mindre daglig kontakt med sjukvården på sjukhusen. De kallas direkt av sin egen läkare eller sjuksköterska.

Samtidigt inleds vaccineringen av den egna personalen. De som är knutna till akutvården kommer få de första doserna och kallas inom några dagar.

- Det är mycket nu kring logistiken för att det här ska fungera så smärtfritt som möjligt, säger företagssköterskan Nilla Hedman Lindqvist på landstingshälsan som aldrig tidigare varit med om motsvarande massvaccinering.

Gravida och andra riskgrupper som har mer sporadisk kontakt kommer också prioriteras men blir inte kallade automatiskt utan kommer om några veckor att uppmanas att boka en tid själva. Vaccinationen väntas ske med start i början av november.

Parallellt förbereder sig nu också skolhälsovården för vaccineringen av barnen i grundskolan och gymnasieskolan och i dagarna har många barn fått med sig lappar hem där de ombeds fylla i om dom vill vaccinera sig eller inte.

Någon gång i november väntas vaccineringen komma igång i skolorna. Även barnhälsovården väntas då vaccinera barn mellan 3 och 6 år.

Den breda allmänheten väntas få tillgång till vaccinet först i mitten av december genom sin hälsocentral.

- Det känns alldeles ok, det gör det, säger kalmarbon Peter Ålander som inte har något emot att vänta.

Hör mer om influensavaccineringen i Fokus efter 3 idag där du har möjlighet att få svar på just din fråga som du kan ringa in redan nu på 0480-449979.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".