Moderat vill politiskt granska SVT

Moderate riksdagsmannen från Kalmar anklagar Svt för vänstervridna rapporteringar och vill att regeringen ska tillsätta en utredning som fortlöpande ska granska Svt:s sändningar.

Jan R Andersson (M) skriver, tillsammans med partikollegan Peder Wachtmeister, i motionen att "En majoritet av inslagen ställer de rödgröna, och då främst Socialdemokraterna, i bättre dager än, exempelvis, Alliansen." I motionen står också att de anser att "trots utsago om att SVT skulle förhålla sig neutralt /.../ skedde detta icke" och menar att lojala S-sympatisörer placerats på så gott som samtliga poster med inflytande över nyhetsrapportering och program.

Förslaget väcker starka känslor inne i Tv-huset.

- Motionen för onekligen tankarna till Berlusconis tv-politik, säger SVT:s vd Eva Hamilton till Expressen.

- Jag tycker spontant att anklagelserna känns lite löjliga. Personligen får jag precis lika ofta anklagelser för att vara för pro-regeringen som pro-oppositionen och det tycker jag i sig är ett gott betyg, säger Karin Hübinette som är programledare för SVT:s program Aktuellt och Agenda.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".