Hübenette: "En löjlig anklagelse"

Moderaten Jan R Anderssons utspel och motion om att en statlig utredning borde tillsättas för att granska Svt:s nyheter och program, möter kritik från bland andra nyhetsankaret Karin Hübenette.

Länets moderata riksdagsman Jan R Anderssons utspel att det är långt kvar till full objektivitet i Svt:s nyhetsinslag, väcker nu debatt. I en motion till riksdagen skriver Kalmar-moderaten att "vi inte lever under socialdemokratins ok och därför bör även SVT lösgöras från dess grepp".

- Vi skulle vilja se att man har en bredare bild när man tittar på om det finns det oberoende som vi eftersträvar, säger Jan R Andersson (M).

Han menar att det idag finns lojala S-sympatisörer på nästan alla poster som har inflytande på nyhetsrapportering och programplanering på Svt. Han menar också att oppositionen får bättre publicitet än allianspartierna.

Enligt Jan R Andersson diskuteras detta både bland allmänheten och hanns kollegor.

Att det skulle finnas en favorisering av de rödgröna partierna hos Svt är något som Karin Hübenette, programledare för Svt:s Aktuellt och Agenda, tycker känns som en löjlig anklagelse.

- Personligen får jag lika ofta anklagelser för att vara för pro regeringen som pro oppositionen, säger hon. Det tycker jag i sig är ett gott betyg.

Hon tycker också att det finns en stor försiktighet för att vara partisk hos kollegorna på hennes redaktionen.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".