Sverige

Fortsatt hårt för arbetslösa

Arbetslösa kan räkna med tuffa tider åtminstone ett halvår till trots ett positivt trendbrott i den ekonomiska utvecklingen.

När det gäller arbetsmarknaden är det för tidigt att blåsa faran över.

Arbetslösheten steg under september. I slutet av månaden var 253 000 personer, 5,3 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 103 000, 2,2 procentenheter, jämfört med motsvarande månad i fjol.

Antalet lediga platser som anmälts till landets arbetsförmedlingar uppgick i september till 31 000, vilket är 13 000 färre än för ett år sedan.

Det är hård konkurrens om jobben och fortfarande läggs många varsel om uppsägningar även om det inte är riktigt lika många som förra hösten, konstaterar Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

-Jag tycker man kan tala om ett trendbrott när det gäller svensk ekonomi. Men när det gäller arbetsmarknaden är det för tidigt att blåsa faran över, säger han.

Han räknar med fortsatta försämringar när det gäller arbetslösheten åtminstone de närmaste halvåret. Samtidigt har företagen blivit en aning mer positiva när det gäller prognoserna för framtida nyanställningar.

Allt fler väljer också att satsa på en utbildning om de drabbats av arbetslöshet. Sammanlagt under augusti-september, då drygt hälften av årets övergångar till utbildning brukar inträffa, har 29 000 personer börjat plugga. Det är en ökning med 12 000 jämfört med motsvarande period i fjol.

-Och så brukar det vara i lågkonjunktur, säger Olsson.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter också att öka.

-Det är de unga som sitter på de lösaste jobben. De får det kämpigt ekonomiskt ett tag. Men de kommer att klara sig bra när det blir drag i arbetsmarknaden igen.

Inte bara för att stora kullar 40-talister snart går i pension men för att de är unga och många gånger välutbildade.

-De kommer inte att fasta i arbetslöshet, säger Olsson.

Maria Victorin/TT

Faktaruta

Arbetsmarknaden i siffror i september i år och skillnaden från september i fjol.

Arbetslösa: 253 000 personer, +103 000
Varsel: 8 000, -400
Antal lediga jobb: 31 000, -13 000
Antal i program med aktivitetsstöd: 132 000, +62 000
Antal personer i arbete med stöd: 73 000, -10 000.

Källa: Arbetsförmedlingen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".