1 av 3
Interiör. Foto: Hasse Carlsson
2 av 3
Foto: Hasse Carlsson
3 av 3
Kalmar

Snurrom säljs på auktion

Under tisdagen avgörs vad som kommer att hända med den kinesiska handelssatsningen vid Snurrom i Kalmar. Då säljs kärnan i det kinesiska bolagets Fanerduns verksamhet i Kalmar på exekutiv auktion genom Kronofogdemyndighetens försorg.

Det som ska säljar är hela Snurromområdet, det vill säga såväl byggnaden som marken runt omkring.

Conny Kölin på kronofogdemyndigheten som håller i auktionen säger att vem som helst är välkomna att delta. Men det ställs krav på den som vill köpa. Förutsättningen är att NCC och Swedbank som har krav på Fanerdun på 16 miljoner kronor får en summa de kan acceptera. Och minst tio procent ska läggas som handpenning av köparen redan idag.

Men köparen behöver inte vara helt okänd. Det kan vara nya kinesiska intressenter som kommer att själva eller genom ombud stå som segrare. Det kan till och med vara så att Fanerduns ägare,  Mr Lou själv som genom ombud förvärvar fastigheten och driver projketet vidare.

Det som krävs är alltså att Swedbank och NCC som har krav på Fanerdun får ett bud de kan acceptera, och de har tillsammans inteckningar på 16 miljoner kronor, så en gissning är att man inte kommer säljas för under 15 miljoner kronor.

Tilläggas kan göras att själva Fanerdunbolaget, huvudbolaget inte är försatt i konkurs, så ett eventuellt överskott av försäljningen kommer tillfalla bolaget.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".