Kartskiss i "Översyn av Polismyndighetens lokalbehov". Bild: Polisen
Kalmar län

Polisstationer läggs ner

Polisens operativa ledning vill lägga ner polisstationerna i Hultsfred, Nybro, Mönsterås och Gamleby och även göra sig av med lokalerna i Högsby, Torsås och Mörbylånga.

Genom att spara på lokalkostnader räknar man med fler poliser på gatorna och förslaget förväntas även leda till kortare utryckningstider då andra orter samtidigt får dygnet-runt-bemanning.

Lis Lyrbo, polisstyrelsens ordförande, säger att hon räknar med att få kritik från boende på orter som blir av med sina stationer, men att det viktigste är att få råd med fler poliser.

I det här förslaget ska länet ha dygnetruntbemmande stationer i Emmaboda, Vimmerby, Oskarshamn, Västervik och Kalmar. Dessutom ska polisen sammarbeta med Kronoberg; tanken är att de från en nyöppnad station i Åseda ska kunna rycka ut till bland annat Virserum. Även polisstationen i Borgholm blir kvar, och bemannas dagtid under vinterhalvåret och dygnet runt under sommaren.

I en skiss i utredningsförslaget täcks länet av cirklar. Det representerar dygnetrunt-bemannade operationsområden som ska utgå från bemannade polisstationer i navet av området. Från dessa nav ska målsättningen vara att polisen ska kunna vara på plats inom 15-20 minuter vilket är en förbättring i bland annat Emmaboda som indag har en genomsnittlig på-platsen-tid 40 minuter.

Förslaget tas upp av polisstyrelsen på fredag, men beslut dröjer. Bland annat ska polisstyrelsen prata med berörda kommuner innan något beslut fattas.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".