Stjärnviolinisten Pekka Kuusistu. Foto: Anders Nyberg
Emmaboda

Stjärnviolinist avslutar spelvecka

Stjärnviolinisten Pekka Kuusistu från Finland är i länet och turnerar. Ikväll avslutar han turnén i Emmaboda tillsammans med länets kammarorkester Camerata Nordica.

Och stjärnviolinisten hyllar sina orkesterkamrater i Camerata Nordica.

- Jag tror inte att det är många kammarorkestrar som är bättre än Camerata Nordica, säger Pekka Kuusisto till Sveriges Radio Kalmar.

Första gången Pekka Kuusisto testade på att spela fiol var han bara tre år, detta var 1979. Då hade hans äldre bror introducerat honom för instrumentet. Och med en pappa som tonsättare och mamma som musiklärare så fann sig musiken naturligt under Pekkas uppväxt.

Lite drygt 15 år senare, 1995 blir han första finländare att vinna det anrika Jean Sibelius-priset, för sin begåvning som violinst. Men enligt Pekka själv, så handlar det inte om begåvning.

- Med dagens erfarenhet, så handalde det om mycket tur, säger han med ett skratt. Det handlar om att inte irritera juryn så mycket, skrattar Pekka Kuusisto vidare.

Ikväll står han på scenen i Emmaboda tillsammans med Camrata Nordica, och det blir avslutningen på spelveckan för Pekka Kuusistio.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".