Vildsvin kartläggs med kameror. Foto: SVT Bild
Kalmar län

Förbjudna kameror för vildsvin

Visste du att du kan bli filmad när du går i skogen och plockar svamp? På flera håll i landet sätter jägare upp övervakningskameror för att kartlägga vildsvinens framfart. Kameror som ofta saknar tillstånd.

 Så kallade åtelkameror i samband med vildsvinsjakt är vanligt, säger Folke Fagerlund som är ordförande för Jägareförbundet i Kalmar län.

 - I det här länet har vi säkert 1000 kameror eller något liknande ute i skogen. Jägaren Folke Fagerlund.

 Folke Fagerlund släpper ut sin gråhund Wilma i skogarna kring Läckeby utanför Kalmar. Det är jakt på älg och vildsvin som står på schemat. Det är för att kartlägga hur vildsvinen rör sig och vid vilka tidpunkter som de tar sig till utfodringsplatserna i skogen som många jägare sätter upp videokameror. Övervakningskameror ute i skogen lyder under samma bestämmelser som kameror på allmän plats i stadsmiljö. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen.

- I Kalmar län har vi inga tillstånd överhuvudtaget och vi har heller inte fått några ansökningar om den här typen av övervakning, säger Anders Sandström, jurist på länsstyrelsen. Hur pass vanligt är det?

 - Vi har hört siffror på flera hundra, kanske tusentals kameror ute i skogen. Det är givetvis inte bra i och med att det är tillståndsplikt på kamerorna. Men det är inte mycket man kan göra åt det för vi har inte möjlighet att knata runt i skog och mark och leta kameror. Anledningen till att man inte söker tillstånd är till en viss del okunskap om att det krävs, men också den avgift på 3000 -4 000 kr som det kostar. Om några veckor ställs en man i Skåne inför rätta efter att han använt sig av en liknande kamera och nu vill jägarna ska slippa söka tillstånd.

- Den här diskussionen har föranlett åtminstone en motion till riksdagen om att det ska bli tillåtet. Jag vet även att Jägareförbundet centralt gått in med en skrivelse till justitiedepartementet för att försöka få det här lagligt, säger Folke Fagerlund på Jägareförbundet. Men hur ser du på att skogen är väl det sista stället där man ska vara övervakad av kameror?

- De fåtal människor som vi pratar om som rör sig i skogen och kommer fram till en åtel och skulle mot förmodan bli fotograferade, det känns inte som det är något hårt grepp i integriteten.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista