1 av 3
Polisstationen i Gamleby, en station i fara för att läggas ner. Foto: Lennart Ackling
2 av 3
Karta över planerade fasta polisstationer och deras täckningsområden. Bild: Polisen
3 av 3
Kalmar län

Reaktionerna starka på polisförslag

Reaktionerna är många och starka på att en rad polisstationer i länet kan komma att stängas. I Gamleby, till exempel, förbereder de lokala företagarna att gemensamt agera för att få behålla polisstationen. Men det finns också de som inte tror att det blir så farligt.

De polisstationer som är i fara, och ska ersättas med mobila polisstationer som är närvarande någon gång i veckan, är Hultsfred, Nybro, Mönsterås, Högsby, Torsås, Mörbylånga kommun och Gamleby.

I Gamleby Centrumföreningen säger ordföranden Patrik Wirengård att det är den dagliga polisnärvaron som man vill ha på orten.

- Vi företagare kommer nu att göra en gemensam aktion för att få behålla polisen, säger Patrik Wirengård till Sveriges Radio Kalmar.

Polisman Kenth Ackrell i Gamleby befarar att en stor kunskap och lokalkontakt går förlorad.

Bland våra kommentarer på nätet skriver signaturen Orolig Virserumsbo att det är en "Skandal som drabbar hela Hultsfreds kommun", före detta polisen Bo Johansson skriver att han av erfarenhet vet att det kommer leda till att landsbygden inte kommer att besökas och att "Polismän skall finns tillgänglig för allmänheten och inte för sig själva".

Både bu och ok för den plan som presenterats för omorganisation inom polisen i Kamar län.

- Frågan är om de inte kommer åka mer på vägrna än att vara synliga, säger

Martin Johansson i Hultsfred däremot tror att förslaget kan vara bra.

- Det är inte så långt till Vimmerby, menar han.

Istället för fasta lokaler med polisbemanning ska det köpas in mobila stationer, något som redan idag används i Västergötland. Polisaspirant Carina Lundahl har mycket goda erfarenheter av de mobila stationerna.

- Vi kommer ut, det är lätt att nå oss och lätt att få en direktkontakt.

Simon Leijnse
simon.leijnse@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".