Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

JO riktar allvarlig kritik

Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot Kalmar läns landsting för att ett överklagande av ett beslut inte vidarebefordrades till nästa instans, Göta hovrätt.

Ärendet gällde en mammas begäran att få ta del av sin sons patientjournal. Visserligen skickade mamman felaktigt sitt överklagande till JO:s kansli men därifrån vidarebefordrades skrivelsen till landstinget i akt och mening att ärendet skulle prövas.

Ansvariga på landstinget uppfattade dock inte skrivelsen som något formellt överklagande trots att det i brevet stod klart och tydligt "Härmed överklagas beslutet". När mamman något senare skrev ett nytt och korrekt adresserat överklagande, togs ärendet inte upp därför att överklagandetiden hade löpt ut.

JO understryker att ett ändringsyrkande, även om det inte anges uttryckligt, bör tolkas välvilligt om syftet framgår vid en rimlig bedömning. Det borde alltså ha varit uppenbart för landstinget att avsikten hos avsändaren var att få en omprövning till stånd.

Enligt JO Kerstin André har landstinget visat prov på anmärkningsvärt stora brister i kunskaperna om hur ett överklagande ska hanteras och anser det oacceptabelt att den klagande i praktiken har berövats sin rätt till överprövning av landstingets beslut.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".