Kalmar län

Rökare nekas operation

Rökare kommer till våren att nekas operationer vid länets ortopedavdelningar. Patienter som ska opereras måste sluta röka två månader före operationen, enligt klinikernas nya policy och klinikledningarna hänvisar till patientsäkerheten.

Det handlar om att risken att få infekterade och svårläkta sår är dubbelt så stor för en rökare som för en ickerökare. Även  immunförsvaret försämras.

Överläkaren för ortopedkliniken i Kalmar, Dan Johannesson, förväntar sig konflikter med rökande patienter. Han är beredd att ställa saken på sin spets och låta socialstyrelsen avgöra om sjukhuset har laglig rätt att neka operationer

Debatten är mycket känslig och tangerar frågan om man ska kunna neka vård till patienter som genom sitt levnadssätt vållar sig själv skada.

– Jag kommer att driva detta projekt väldigt tufft. Vi kan inte riskera patientens hälsa genom att operera honom/henne i ett icke optimalt skick. Det är medicinskt oförsvarligt ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Det kommer troligen att bli konflikter med ett antal patienter, det är jag medveten om, säger Dan Johannesson till tidningen Barometern.

Socialminister Göran Häggund, som besökte Kalmar på fredagen, säger till Sveriges Radio Kalmar att vården inte är något man ska behöva förtjäna genom en viss livsstil.

- Vård ger vi för att alla har ett lika värde och alla människor har rätt till vård, men sen tycker jag att vården i sådana här situationer ska ta allvarliga samtal med personer om att ska man åstadkomma en långsiktig förändring så krävs en omläggning av livsstilen, säger Göran Hägglund. 

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".