1 av 2
2 av 2
Kalmar län

Inget beslut att stänga polisstationer

Det blev inget beslut om att stänga de sju polisstationer i länet som presenterades i ett förslag tidigare i veckan.

När polisstyrelsen sammanträdde på fredagen blev det inget beslut om att lägga ner polisstationerna i Hultsfred, Nybro, Mönsterås, Högsby, Torsås, Mörbylånga kommun och Gamleby. Förslaget om nedläggningarna lades i början av veckan och innebar bland annat att två mobila polisstationer skulle köpas in och flyttas mellan orterna.

Trots att inget beslut togs lever frågan vidare och är styrd av en ekonomi som i dag uppvisar ett underskott på 17 miljoner.

Det är pengarna som måste återställas och då är lokalkostnader en del där det är möjligt att spara, säger polisstyrelsens Ordförande Lis Lyrbo.

- Vi har ett mycket besvärande ekonomiskt läge, säger polisstyrelsens ordförande Lis Lyrbo, och vi vet inte vilken medelstilldelning vi får inför 2010. Vi måste få besked om hur mycket pengar vi ska ha.

Lis Lyrbo ser det som omöjligt att planera verksamheten tills dess att man får veta hur mycket pengar som finns till polisens förfogande. Därför kan det bli aktuellet att minska på antalet civil anställda vilket får till konsekvens att det blir minde polisiära resurser ute i länet.

I dag består 80 procent i budgeten av personalkostnader och 13 procent av lokalkostnader. I den övriga biten ses ingen möjlighet att spara, så det står mellan alternativen personalminskningar och minskningar på lokalkostnader. 

- I dagsläget finns inget beslut att ompröva om vi ska ha lokal i varje kommun, säger hon. Det beslutet ligger fast till ett annat har framkommit.

Men, som sagt, det finns i nuläget inget beslut om att stänga några stationer.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".