1 av 3
Så ser den färdiga fodermajsen ut efter behandling. Foto:Anders Nyberg.
2 av 3
Den färdiga fodermajsen placeras i långa korvar. Foto:Anders Nyberg
3 av 3
Så ser det ut när majsen har skördats. Foto:Anders Nyberg.
Kalmar län

Bra majsår för bönderna

Nu i veckorna har det varit skördningsdags för majsen runt om i länet, och årets varma och långa sommar har gett en bra skörd för majsodlarna.

Majsodlaren Robert Johansson, driver Bökemåla lantbruk några mil söder om Högsby, är nöjd med årets skörd.

- Vi fick 14 ton torrsubstans per hektar, säger Robert Johansson till Sveriges Radio Kalmar.

14 ton TS, är alltså 14 ton torkat majs. För Robert Johanssons del är det marginelt något sämre än förra året, men trots det så ser han året som ett bra majsår.

Majsen som odlas är inte den söta majskolven som man vanligast handlar i affärerna, utan det här handlar om fodermajs, som mals ner och blandas upp i djurens foder.

Det är andra året i rad som Robert Johansson satsar på majsodling, och några barnsjukdomar från första året har arbetats bort, och jag kommer definitivt fortsätta och till och med utöka odlingsarealen till nästa år säger han till radion.

Att odla majs, ses som mycket gynnsamt för bönderna, eftersom det ger betydligt mer foder än vid en vanlig vallskörd. Och dessutom så skördar man bara en gång om året till skillnad från vallskörden, så det blir mindre arbete också, säger Robert Johansson.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".