Det finns runt 35 000 hörselskadade i Kalmar län. Foto: Kjell Gustafsson/SVT.
Kalmar län

Hörselskadades dag uppmärksammas

Under lördagen uppmärksammades de hörselskadades situation på många i landet. Margareta Andersson ordförande för föreningen i Västervik säger att man räknar med att det finns uppemot 35 000 hörselskadade i Kalmar län, och att situationen för dem både förbättratats och försämrats.

Bland annat är hon oroad över tolkhjälpen.

- Tolkhjälpen fungerar i många fall mycket bra, även om det allmänt sett har blivit svårare att få tolkhjälp, och att det ibland inte finns tolkar att tillgå, säger Margareta Andersson till Sveriges Radio Kalmar.

Sen lång tid tillbaka kan hörselskadade beställa tolkhjälp när de ska gå på möte, till doktorn eller annat privat. Det här fungerar bra i de flesta fall, säger Margareta Andersson men har blivit lite mer byråkratiskt när det gäller möten, där en ledare tidigare kunde beställa tolk till mötet och sen lämna in deltagarlista, medan numera alla deltagare måste söka tolk.

- Även om tekniken och vården för hörselskadade blivit bättre så får vi själva betala mer nu än tidigare och nu är jag rädd för att kommunerna i dessa spartider drar in till exempel syn- och hörselinstruktörer, säger Margareta Andersson. Sämre är också allt oljud, musik som ökar i butiker, och hon är mycket oroad över bakgrundsljuden i radio och TV.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".