Haris Radetinac sköt upp ÅFF till allsvenskan. Foto:Henrik Montgomery/Scanpix
Vasalund - Åtvidaberg 0-1

27 års väntan över för Åtvidaberg

Åtvidaberg spelar i fotbollsallsvenskan nästa år, för första gången på 27 år. Detta efter att Haris Radetinac dunkat in segerbollen, 1-0 borta mot Vasalund i matchens slutminut.

På 70-talet gästades Kopparvallen i Åtvidaberg av storheter som Bayern München och Chelsea. Men det är längesen nu.

De senaste 27 åren har det som då var Sveriges bästa lag inte ens fått spela i högsta serien. Fram till nu. Efter 1-0 borta mot Vasalund är det nu klart att laget spelar i allsvenskan nästa år.

Men det som efter fem minuter såg ut att kunna bli en behaglig resa mot uppflyttning - Vasalunds spjutspets Kennedy Igbonanike visades tidigt ut efter att ha prickat Erik Moberg med sin armbåge - blev en krampaktig kamp.

Hemmalaget bjöd på finess och spelglädje och skapade de bästa chanserna på Skytteholms konstgräs, bland annat ett skott i stolpen. Men finess och spelglädje kräver rörlighet, rörlighet kräver ork. Med endast nio utespelare försvann den ganska snabbt och då kunde Åtvidaberg ta kommandot.

I den första halvleken räckte det inte till mycket, men efter paus kom chanserna. Men målen uteblev. Fram till den sista ordinarie matchminuten. Efter en del tumult i straffområdet kunde till slut Haris Radetinac dundra in segerbollen, och sköt därmed upp Åtvidaberg i allsvenskan.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".