Kalmar län

Landstinget satsar på ätstörningar

Landstingsmajoriteten satsar en miljon kronor för att förbättra situationen för barn och ungdomar med ätstörningar i norra länsdelen.

- Jag är väldigt glad för att ha fått till den här satsningen. Ekonomin är inte på toppp men vi vill ändå göra dom här satsningarna, säger Vänsterpartistiska landstingsstyrelseledamoten från Västervik Tomas Markljung.

Pengarna kommer förstärka barnkliniken och barn och ungdomspsykiatrins möjligheter att hjälpa barn med ätstörningsproblem menar Tomas Markljung.

Det har länge funnits önskemål om en egen enhet som bara ägnar sig åt barn med ätstörningsproblem i Västervik, så som det finns vid länssjukhuset i Kalmar.

Det här räcker inte pengarna till.

- Det är möjligt att det skulle kunna behövas ytterligare satsningar. Men jag tycker ändå att det är bra att vi kan förstärka med det här just nu, säger Tomas Markljung.

Satsningen som blir permanent är en del i den landstingsplan för de närmaste tre åren som presenteras på onsdag.

Gudrun Brunegård, som är kristdemokraternas tillträdande landstingsråd välkomnar majoritetens förslag som ligger i linje med det alliansen länge drivit.

- Det är välkommet att dom äntligen faller till föga, säger Brunegård.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".