Östra Torggatan på måndagens förmiddag. Foto: Janne Rindstig
Oskarshamn

Stora skador i vattnets spår

Helgens stora vattenläcka kan bli en dyrbar historia. Det syns bland annat tecken på sättskador i Stadskällarens byggnad och i OT:s arkiv har vatten trängt in.

Helgens stora vattenläcka i centrala Oskarshamn gjorde att 3,5 miljon liter vatten rann ner i marken och fyllde källare i centrum. Det gav skador både på lösöre och byggnader.

I Blå Jungfruhuset stod vattnet en meter djupt när räddningstjänsten kom till platsen och i grannhuset Stadskällaren syns sprickor i fasaden.

- Det är kopiösa mängder vatten som passerat huset och det syns tecken på sättskador, säger fastighetsägaren Lasse Lindström. Det kommer att bli enorma skador att ta hand om så snart läckan är hittad och ledningen utbytt.

I anrika Stadskällaren, som numera inrymmer hotell och två tidningsreaktioner, har Oskarshamns-Tidningen ett arkiv med gamla papperstidningar och där är det bråttom att rädda det som räddas kan efter att vattnet trängt in.

- Man skulle möjligen vända sig till länsmuséet och göra en frystorkning av de äldsta delarna av arkivet för att rädda det, säger journalisten Torsten Strömberg på Oskarshamnstidningen. Det är 1948 och 1949 års årgångar som är dåliga.

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".