Medias presentation av undersökning får kritik

En undersökning, som presenterats som att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar då föräldrar sover med sina barn, får nu kritik bland annat från Unicef. Det är inte undersökningen i sig som kritiseras, utan hur den har tolkats och presenterats i media.

Missförståndet går ut på att siffrorna har presenterats som att det är själva sovandet tillsammans med barnet som skulle höja risken för plötslig spädbarnsdöd. Unicefs UK Baby Friendly Initiatives hemsida pekar på att den ökade risken finns hos de föräldrar som sovit med sina barn på en soffa, druckit alkohol, rökt eller tagit droger innan och att det inte framgår i den mediala presentationen av undersökningen.

Undersökningen har gjorts bland forskare på Universities of Bristol and Warwick.

Även Peter Fleming, professor på spädbarns hälsa och utvecklingsfysiologi i Bristol, säger i en artikel på guardian.co.uk att de inte hittat någon ökad risk i samband med att sova tillsammans i en vanlig säng och att resultatet de hittat plockats upp helt fel av media.

Hans syn på undersökningen är en uppmaning att föräldrar inte ska dricka alkohol, ta droger eller röka. Särskilt inte ammande mödrar.

Simon Leijnse
simon.leijnse@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".