Okunnigt i riksdagen om influensan

Mer än var fjärde riksdagsledamot, 27 procent, vill inte vaccinera sig mot svininfluensan. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort.

Men det är en lägre siffra än bland befolkningen i övrigt där varannan svarar att de inte tänker vaccinera sig enligt den senaste Sifo-undersökningen.

Undersökningen visar också på flera missförstånd om svininfluensan bland riksdagsledamöterna.  Däribland okunskap om vilka som ingår i riskgrupperna och att man inte behöver vaccinera sig om man är frisk i övrigt.

Moderaten Walburga Habsburg Douglas säger till exempel till DN att hon inte ska vaccinera sig eftersom hon tycker att vaccinet måste räcka till riskgrupperna där hon tror barn ingår. I själva verket kommer Sverige antagligen få flera miljoner doser över.

 Mest positiva är folkhälsominister Maria Larssons partikamrater där alla svarar att dom tänker vaccinera sig. Folkhälsoministern säger till DN att det är glädjande att så många är positiva eftersom riksdagsledamöter har ett särskilt ansvar att vaccinera sig.

SR Kalmar / Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".