Kalmar län

Ingen gräddfil till vaccinet

De tusentals anställda på företag i länet som erbjuder influensavaccin via företagshälsovården kommer vaccineras först i mitten av december. Det ges alltså inga gräddfiler för några yrkesgrupper, förutom vårdpersonal, till influensavaccineringen.

Planen är nämligen att företagshälsovården får vaccin samtidigt som vårdcentralerna går ut med vaccin till den breda allmänheten.

Beslutet att bara vårdpersonal ska prioriteas har egentligen tagits för länge sedan - men så sent igår fanns det företag som räknat med att få förtur.

Den lista som länsstyrelsen sammanställde med ett 60-tal företag med särskilt viktigt samhällsfunktioner, som mediaföretag och företag som levererar livsmedel eller energi, betyder inte att de får vaccin före allmänheten.

Företagen fick skicka in planer om hur de skulle klara sig om stora delar av personalen blev influensasjuka samtidigt. Till exempel OKG uttryckte starka önskemål om att få vaccin så fort som möjligt. Jimmy Samuelsson, VD för Guldfågeln i Mörbylånga, till exempel trodde att de skulle få vaccin lite före allmänheten.

- Det har jag utgått ifrån, säger han. Vi har ju varit skyldiga att skicka in pandemiplan till länsstyrelsen och så.

- Det har inte varit aktuellt, säger Christina Edwards som ansvarar för transporten och fördelningen av vaccinet i landstinget. Det här är viktigt för alla att få tillgång till, så det är så här planeringen är lagd.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".