Vem ska styra skolorna? Foto: Nick Näslund och Simon Leijnse
Kalmar

Bu och bä till utspel om förstatligande av skolorna

Skrota kommunaliseringen av skolan och låt staten i ta över huvudmannaskapet igen. Det utspelet kom i dag från Folkpartiets partistyrelse med skolminister Jan Björklund i spetsen. Det ena lärarfacket säger bu, det andra bä, till det förslaget.

Folkpartiet tycker att det idag är stora skillnader på hur mycket det satsas på skolan i landets kommuner och att elever därför får olika förutsättningar beroende på var i landet de bor.

Det råder delade meningar mellan de olika lärarfacken då de på tisdagen kommenterade det folkpartiska utspelet om att återgå till en statlig styrning av skolan för ge lika förutsättningar för eleverna oavsett vilken kommun de bor i.

Lärarnas riksförbund applåderar förslaget och säger att det råder fullständig oordning då staten beslutar och kommunerna verkställer.

Det andra lärarfacket, Lärarförbundet, vill istället se framåt med öronmärkta pengar från staten och en kontroll hur pengarna används. De föreslår ett vite om inte kommunerna använder pengarna till det de är avsedda för och vill ha anmälningsplikt ute i skolorna typ lex Maria, det säger Jeanette Kennerfalk som är ordförande för Lärarförbundet i Kalmar.

Jeanette Kennerfalk, ordförande för Lärarförbundet LF i Kalmar, medger att det finns brister i dag men tror inte på ett  återförstatligande. Hon säger att det inte är vem som är huvudman som är problemet i skolorna.

- Mer frihet för de lärarna som arbetar i skolan för att nå målen och ett ökat nationellt ansvar, säger hon att hon vill ha.

Hon vill också se riktade statliga pengar.

- Om man öronmärker pengar som kommer från staten, då tvingar man kommunerna att använda dem till rätt saker.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".