1 av 4
Gudrun Brunegård (KD) Foto: Landstinget
2 av 4
Henrik Yngvesson (M). Foto: Landstinget
3 av 4
Anders Henriksson (S). Foto: Landstinget
4 av 4
KALMAR LÄN

"De tar det vi har drivit"

Oppositionen välkomnar flera av de vårdsatsningar som landstingsmajoriteten vill göra de närmaste tre åren men är kritiska till att det tagit så lång tid innan det blir verklighet.

- De tar upp det vi har drivit under flera års tid, säger Gudrun Brunegård (KD).

Alliansen för fram miljonsatsningen på barn med ätstörningsproblem i norra länsdelen som exempel på satsning som redan borde varit verklighet liksom satsningen på nya lokaler för barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar. Alliansens samtliga landstingsråd är något irriterade över att majoriteten presenterar det som sina förslag.

- Dom har tagit dom bästa sakerna som dom tycker från vårt, säger landstingsrådet Henrik Yngvesson (M)

Är inte det bra då?

- Jo det är alldeles utmärkt, men det kunde vi gjort för några år sedan istället för nu.

Alliansen är även kritiska till att majoriteten slår sig för bröstet för satsningar som bygger på bidrag från staten, som satsningen på äldrevården med utveckling av hjärt-kärlsjukvården, diabets och stroke som görs inom ramen för det stimulanspaket inom äldrevården som nyligen kom från regeringen.

Landstingsmajoriteten har i flera dagar läckt ut information om innehållet i budgetförslaget som ska antas av fullmäktige i november. Här finns bland annat pengar till ny strålkanon till cancersjukvården i Kalmar och behandling av njursten i Oskarshamn.

Bland nyheterna när det närmare 60 sidor långa förslaget blev offentligt idag märks förslaget att utreda en ännu kortare vårdgaranti. Det ska bara ta tre månader från en första kontakt med vården tas till behandling, vilket är 45 dagar snabbare än idag. Några pengar finns dock ännu inte avsatta.

- Dom mål vi sätter upp när det gäller tillgängligheten är det oehört viktigt att dom målen går att nå och att det finns en drivkraft i verksamheten. Därför gör vi i första hand en analys, säger Anders Henriksson (S).

Bakom alla satsningar som lyfts fram av majoriteten i planen finns samtidigt fortfarande en verklighet där flera sjukvårdskliniker lever med kravet att minska sina kostnader för att klara sin budget.

- Jag tror vi behöver ser över om varje klinik har rätt budget först och främst, säger Henrik Yngvesson (M) som saknar en skrivning om hur de klinikerna ska klara sig.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".