Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Sverige

Ja till vigsel av homosexuella

Homosexuella par ska kunna vigas i Svenska kyrkan. Det har kyrkomötet beslutat i dag, och beslutet ska börja gälla redan från 1 november.

Kyrkoherden Britt Alf i Västervik säger att nu har kyrkan det här att rätta sig efter, även om det råder delade meningar om det är ett bra beslut.

- Men nu blir min uppgift att bereda möjlighet för homosexuella par att ingå äktenskap och utse vigselförrättare.

Det blir frivilligt för prästerna att ställa upp på det här och det är bra, och jag vet själv ännu inte om jag kommer att ställa upp, säger Britt Alf till Sveriges Radio Kalmar.

- Det är väldigt positivt att kyrkan öppnar upp för den möjligheten, så att alla behandlas lika, säger en glad och lättad Anna-Karin Skantz som i många år jobbat inom RFSL i Linköping.

Beslutet, som bygger på kyrkostyrelsens förslag, innebär att Svenska kyrkan även i framtiden förrättar vigslar, såväl av heterosexuella som homosexuella par.

Frågan aktualiserades när riksdagen klubbade igenom en ny äktenskapslag, där såväl man och kvinna som kvinna och kvinna eller man och man kan ingå äktenskap.

Det särskilda partnerskapet för homosexuella avskaffades därmed. Svenska kyrkan har tidigare sagt ja till att välsigna enkönade par som ingått partnerskap.

Enligt kyrkomötets beslut ska par av samma kön börja vigas från den 1 november i år.

Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med cirka sju miljoner medlemmar. Kyrkomötet, dess högsta beslutande organ, har 251 ledamöter.

SR Kalmar/TT

Kyrkomötet

Kyrkomötet beslutade om förändringarna med drygt 70 procents ja-röster. Besluten gäller dels kyrkans vigselrätt, dels ändringar i kyrkoordningen och vigselordningen

Förslaget att behålla vigselrätten fick 178 av 249 röster, medan förslaget för att öppna för enkönade äktenskap fick 176 ja-röster.

Av kyrkomötets 251 ledamöter var två frånvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".