Glas i kyckling inte sabotage

De många fynden av glas i kyckling i våras var ingen organiserad attack, det framgår av Rikskriminalens slutanalys som nu är klar. Enligt polisen berodde istället de många anmälningarna på att fler vände sig till polisen när man hittade något oväntat i maten.

– Det var en samverkan av livsmedelproducenternas försiktighetsåtgärder, mediarapporteringen och allmänhetens oro som gjorde att många anmälde sådant som de i annat fall inte skulle brytt sig om att anmäla, säger Anders Wretling, chef för Rikskriminalens utredningssektion, i en kommentar.

Totalt har Rikskriminalen granskat 119 fall. Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping har analyserat matförpackningarna och konstaterar att de inte öppnats någon gång i ledet mellan producent och konsument. Man har inte heller upptäckt återkommande fingeravtryck, eller glasbitar från ett och samma föremål.

Nu ska de lokala polismyndigheterna utreda om det kan ligga en brottslig handling bakom något av glasfynden.

– Men det rör sig i så fall om enskilda och av varandra oberoende fall, säger Anders Wretling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".