Kalmar län

Pensionärerna känner sig lurade

Allt fler pensionärer reagerar nu med besvikelse och ilska sen de fått se villkoren för sin livförsäkring i Folksam minska kraftigt i värde.

Den mesta kritiken riktas mot Folksam, men det finns också de som menar att pensionärsförbunden som upphandlat försäkringen borde varit tydligare med att tala om att den bara gällde för ett år i taget.

- Visst kan man vara självkritisk så här i efterhand.

Det sägerSiv Eriksson, ordförande i kommunalpensionärernas kalmaravdelning, som rekomenderat försäkringen till flera pensionärer.

Men Siv Eriksson känner sig lurad av Folksam hon också, eftersom Folksam aldrig talade om det finstilta i försäkringsbrevet, om att försäkringen bara gällde för ett år i taget, när de kom och presenterade försäkringen på möten.

Det var på 80-talet som pensionärsorganisationerna förhandlade fram grupplivförsäkringen som gjorde det möjligt för nyblivna pensionärer att känna sig trygga om att efterlevande skulle få en summa, som åtminstone räckte till en värdig begravning vid deras död.

Men sen det blivit svårare att få lönsamhet i försäkringen valde Folksam förra veckan att kraftigt försämra villkoren. Något dom kan göra eftersom försäkringen på pappret bara gäller ett år i taget. Ett faktum som många försäkringstagare inte varit medvetna om.

Det som nu händer är naturligtvis ett bakslag för pensionärsorganisationerna som nu gör allt för att förmå Folksam att ändra sig. Bengt Kronblad har till exempel idag skickat ett brev till Folksam livs styrelse, och har även börjat höra sig för med en bank om en alternativ möjlighet för pensionärerna att se till att det finns pengar till sin begraving när dom dör.

Så du tycker inte att ni kunde varit mer tydliga mot era medlemmar?

- Vi har gjort en affär och den affären innebär att våra medlemmar betalar en avgift som garanterar en gruppliversättning och det utgår man ju från att den ska gälla livet ut, säger Bengt Kronblad.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".